HABERLER

FNSS, İlk İki adet KAPLAN STA Aracını, 25 Aralık Tarihinde Gerçekleştirilen Tören ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na Teslim Etti

25.12.2019

Silah Taşıyıcı Araçlar Projesi İlk Araç Teslim Töreni; Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in himayelerinde, Milli Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri ve savunma sektörü temsilcilerinin katılımıyla, FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. Gölbaşı tesislerinde gerçekleştirildi. Törende, proje kapsamında karşılanması gereken teknik isterilerin zorlukları karşısında özgün bir aracın tasarlandığına dikkat çeken FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. Genel Müdür ve CEO’su Nail Kurt; büyük bir başarı ile 16’ncı ayda gerçekleştirilen kritik tasarım toplantısına, çizimler ve yansılar ile değil, Ar-Ge atölyesinde hazır bekleyen bir prototip araç ile çıkılmasının önemini vurguladı.

KAPLAN STA ve PARS 4x4 STA, Hareket Kabiliyeti, Çevre Koşulları, EMI/EMC, Mayın ve Balistik Koruma ve Amfibi Kabiliyet Testlerinden başarıyla çıktı. Kalifikasyon testleri kapsamında KAPLAN STA 10.000 km dayanıklılık sürüş testi ve Kornet Kulesi kalifikasyonlarını başarıyla gerçekleştirildi. PARS 4x4 STA 20.000 km dayanıklılık sürüş testinden başarıyla çıkarken, OMTAS kulesi kalifikasyonları Aralık 2019 sonunda tamamlanıyor.

Nail Kurt törende FNSS çözüm ortaklarının projedeki desteklerinin önemine de değindi. STA Projesi kapsamında Nurol Makine ile yeteneklerimizi birleştirip, oldukça farklı bir araç olan PARS 4x4 STA’yı geliştirdik. ASELSAN, yüksek performanslı bir Elektro-Optik Nişangâh Sistemi geliştirirken, Roketsan ise OMTAS füzelerinin kule üzerinde hazırlanması ve ateşlenmesine yönelik OMTAS Görev Birimi’ni geliştirdi. SDT ise araçlarda kule ile operatör ara yüzünü sağlayacak olan Platform ve Nişancı Arayüz Birimlerini geliştirdi.

Silah Taşıyıcı Araçlar Projesi kapsamında, 184 adet paletli, 76 adet tekerlekli olmak üzere toplam 260 adet silah taşıyıcı araç ve 64 adet KORNET-E Silah Kulesi ve 196 adet OMTAS Silah Kulesi geliştirilecek, test ve doğrulamaları yapılarak, üretimleri gerçekleştirilecek ve Silahlı Kuvvetlerimize 2022 yılına kadar teslim edilecek.

KAPLAN STA’nın Özellikleri:

Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yürütülen Silah Taşıyıcı Araçlar (STA) projesi kapsamında geliştirilen KAPLAN STA, FNSS’nin, KAPLAN yeni nesil zırhlı muharebe aracı ailesinin en yeni üyesi. Otomatik şanzımana ve ana muharebe tankları ile ortak hareket yeteneğine sahip olan araç, farklı alt sistemlerin entegre edilmesi suretiyle geniş bir yelpazedeki görevleri yerine getirebiliyor. Mayın ve zırh koruması bulunan araç, düşük ağırlığa sahip gövde yapısı ve 5 yol tekeri sayesinde, farklı coğrafi şartlarda yüksek mobilite sunuyor. Soğuk ve sıcak iklim koşullarında, çamurlu ve engebeli arazilerde, asfalt veya stabilize yollarda yüksek hızlı hareket yeteneğine sahip olan aracın gelişmiş süspansiyonlu palet sistemi, araçta oluşan titreşimi azaltmaya ve yol tutuşunu arttırmaya yönelik olarak tasarlandı.

Amfibi bir araç olan KAPLAN STA, sınıfındaki, bu kabiliyete sahip az sayıdaki araçtan biri olmasıyla öne çıkıyor. Araç, arka tarafından yer alan suda itki sistemi sayesinde, kullanıcısının, derin ve akıntılı sularda hazırlıksız olarak operasyon yapmasını olanaklı hale getiriyor.. KAPLAN STA’nın gövdesi, balistik malzemelerden, balistik kaynak tekniği ile birleştirilerek imal ediliyor. Güç grubu kabini ile genişletilmiş sürücü bölmesinin ön tarafta yer aldığı aracın nişancı ve komutan mahalleri ise orta kısımda bulunuyor.

Aracın arka kısmında ise nişancı yardımcısı ve ilave personel bölümü yer alıyor. KAPLAN STA’nın vurucu gücünü ise modern atış̧ ve komuta kontrol yeteneklerine sahip olacak şekilde yine FNSS tarafından geliştirilen Uzaktan Komutalı Tanksavar Kulesi oluşturuyor. Kulenin diğer tüm benzer sistemlerle karşılaştırıldığında en ayrıştırıcı özelliği, iki farklı güdümlü tanksavar füzelerini kullanabilmesi. KORNET konfigürasyonundan OMTAS konfigürasyonuna dönüştürülebilmesi; Devlet Malı Malzeme (DEMAM) Kornet ve OMTAS fırlatma ekipmanının kulelerde kullanılması ve aynı zamanda 7,62 mm makinalı tüfek barındırması gereksinimlerinin tümünün karşılıyor.

PARS 4x4 STA’nın Özellikleri:

PARS 4X4; 25 Bg/ton gücündeki araç, düşük bir siluete ve amfibi özelliğe sahiptir. 4 kişilik mürettebatı bulunan araç hiçbir ön hazırlık gerektirmeden derin ve akıntılı suda operasyon yapabilir. Aracın sudaki arttırılmış manevra kabiliyeti ise, arkasında konumlandırılan iki adet pervane/uskur ile sağlanmaktadır.

Yere yakın ağırlık merkezi, tam bağımsız süspansiyon sistemi, ABS destekli hidrolik disk frenleri, düşük yer basıncı, arttırılmış yaklaşma ve uzaklaşma açıları, azaltılmış kırılma açısı ile her türlü zorlu arazide hareket edebilmektedir. %70 dik eğim tırmanabilen , %40 yan eğimde tutunabilen PARS 4X4, 40 cm dik engelleri de kolaylıkla geçebilmektedir. Aracın önünde yer alan hidrolik kurtarma vinci sayesinde, ihtiyaç halinde kendini kurtarma özelliğine sahiptir.

PARS 4X4’ün hareket kabiliyeti, merkezi lastik şişirme sistemi ile arttırılmış olup, lastik içi katı disk sistemi sayesinde “Patlak Gider” (Run Flat) özelliğine de sahiptir. PARS 4X4 asfaltta 110 km/s azami hız ve 700 km menzile sahiptir. Gevşek ve kaygan zeminde aks kilidi bulunan PARS 4X4 otomatik bir şanzımana sahiptir.

Balistik gereksinimlere uygun olarak tasarlanan balistik korumalı camlar aynı zamanda sürücü ve araç içeresindeki tüm personele çok geniş bir görüş açısı sağlamaktadır. PARS 4X4, entegre gece ve gündüz kameraları sayesinde karanlık ortamlarda dahi sürücü ve komutana kullanım kolaylığı sağlamaktadır. Sürücü, komutan ve nişancı için özel olarak geliştirilen kumanda ve ikaz panelleri ile yükseklik ayarlı mayın koruma koltukları; farklı ölçü ve donanımlardaki askeri personelin ihtiyaçlarına göre tasarlanmıştır.

Mayınlara ve el yapımı patlayıcılara karşı korumalı olan aracın gövdesi, balistik malzemeden üretilmiştir.

Farklı görev ve kullanıcı ihtiyaçlarına yönelik ekipmanların araç içerisinde kullanılması veya taşınması göz önünde tutularak tasarlanan araç, yük taşıma kapasitesi ve açık mimari özellikleri ile de dikkat çekmektedir.

PARS 4x4 STA’nın ateş gücünü yine FNSS tarafından geliştirilen Uzaktan Komutalı Tanksavar Kulesi oluşturuyor. Kulenin diğer tüm benzer sistemlerle karşılaştırıldığında en ayrıştırıcı özelliği, KORNET ve OMTAS gibi iki farklı güdümlü tanksavar roketlerini ateşleyebilen konfigürasyonlarının mevcut olması.

Aranacak kelimeyi girin ve "enter" tuşuna basın.
Çıkmak için "esc" tuşuna basın.