HABERLER

PARS İZCİ 8x8 KBRN Keşif Aracı IDEF 2025’te İlk Kez Sergileniyor

22.07.2025

Savunma Sanayii Başkanlığı ve FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. arasında imzalanan Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli Zırhlı Araçlar Projesi (ÖMTTZA) kapsamında, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı'nın ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla geliştirilen beş farklı tipte aracın üretimi tamamlanarak teslimatlarına başlandı. Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine giren ilk 8x8 zırhlı muharebe aracı olarak öne çıkan PARS İZCİ 8x8 ailesinin proje kapsamında geliştirilen beş araç tipinden biri olan PARS İZCİ 8x8 KBRN Keşif Aracı, ilk kez IDEF 2025’te FNSS standında ziyaretçiler için sergilenecek.

Proje kapsamında teslim edilecek olan PARS İZCİ 8x8 KBRN Keşif Araçları; kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) tehditleri tespit etmek ve kullanıcıyı ve diğer araçları ilgili tehditlere karşı korumak görevlerini üstlenecek. Araçta bulunan KBRN toplu korunma sistemi; yüksek iç basınç ve havalandırmalı maske sisteminden oluşmaktadır ve NATO AEP-54 dokümanında belirtilen toplu korunma düzeylerini karşılamaktadır. Biyolojik tehditler sadece teşhis edilirken kimyasal, radyolojik ve nükleer tehditler için ise hem tespit hem analiz yapılmaktadır.

KBRN Keşif Aracında; kullanıcının gereksinimlerine göre 40mm otomatik bomba atar, 12,7mm veya 7,62mm makineli tüfek takılabilen uzaktan komutalı stabilize silah sistemi bulunmaktadır. Araç, sürücü, araç komutanı, manga/tim komutanı, nişancı ve iki adet KBRN keşif uzmanı dahil olmak üzere toplam 6 personelden oluşan KBRN keşif mangası için tasarlanmıştır. Mikrobiyolojik Güvenlik Kabini çalışmalarını daha rahat yapabilmek ve operasyon esnekliğini arttırmak için bir oturma yeri ilave edilmiştir.

Kimyasal Tespit ve Teşhis

Araçta; dış havayı, araç içini, topraktaki katı ve sıvı örnekleri ve alınan katı numuneleri inceleyebilmek için, gerektiğinde araç dışında da kullanılabilen, periyodik ve devamlı ölçüm yapabilen, kimyasal harp maddesi ve zehirli endüstriyel kimyasal maddeleri tespit ve analiz eden cihazlar bulunmaktadır. Aracın üzerinde, 5 kilometrelik bir menzilde ölçüm yapabilen, aktif lazer teknolojisine sahip uzaktan kimyasal tespit cihazı bulunmaktadır. Ayrıca, araç içerisinde kimyasal maddelerin teşhisini ve tanımlanmasını sağlayan GC-MS teknolojisini kullanan bir kimyasal teşhis cihazı bulunmaktadır.

Biyolojik Tespit:

Araç içerisinde periyodik ve devamlı ölçüm yapabilen bir biyolojik harp maddesi tespit cihazı bulunmaktadır. Tespit edilen biyolojik harp maddeleri için numune alımını sağlayan Mikrobiyolojik Güvenlik Kabini (Class III Glovebox) tasarlanmıştır.

Radyolojik ve Nükleer Tespit:

Araç üzerinde ve içinde, dış ve iç ortamdaki gama radyasyonunu tespit edebilen ve bu radyasyonun şiddetini ve toplam dozunu ölçebilen radyakmetreler bulunmaktadır. Ayrıca, araçta her personelin maruz kalabileceği toplam radyasyon dozunu ölçebilen kişisel dozimetreler bulunmaktadır.

Numune Alma, Saklama ve Kirli Bölge İşaretleme Sistemi:

Araçta, personelin araç dışına çıkmadan güvenli bir şekilde numune almasını, ileri ve doğrulama tetkikleri için saklanmasını veya Mikrobiyolojik Güvenlik Kabinine iletimini sağlayacak donanım bulunmaktadır. Herhangi bir kirlenme tespit edildiğinde, hava kilitli tahliye sistemiyle araç kirletilmeden NATO standartlarına uygun flamalarla kirli bölgelerin işaretlenmesi sağlanmaktadır. Araçta, hareket halindeyken de katı, sıvı ve gaz numunelerin kimyasal tespit-analizine imkân sağlayan çift tekerlekli numune alma sistemi mevcuttur.

Merkezi İşlem Ünitesi (Master Modül) ve KBRN Yazılımı:

KBRN tespit cihazlarından gelen verilerin konum belirleme sistemi (GPS-INS) ve meteorolojik sensörlerden gelen verilerle birleştirilip harita üzerinde kirletilmiş bölgelerin belirlenmesine olanak sağlanmaktadır. Bu veriler ATP-45 formatında KKBS üzerinden ilgili merkezlere iletilir.

PARS İZCİ 8x8

PARS İZCİ 8x8 platformu, düşük ve yüksek yoğunluklu muharebe alanlarında kullanılmak üzere tasarlanmış, benzersiz özellikleri ile kullanıcısına stratejik avantajlar sunan, en gelişmiş teknolojileri barındıran modern bir taktik tekerlekli zırhlı muharebe aracıdır. Faydalı yük dahil 20 Bg/ton güç ağırlık oranına sahip olan PARS İZCİ, düz ve asfalt yolda 100 km/s hıza ulaşabilmekte, %60 dik, %30 yan eğimde hareket edebilmekte, 70 cm yüksekliğinde dik engel ve 140 cm uzunluğunda hendek geçebilmektedir.

PARS İZCİ 8x8, motor yerleşimi ve dengeli ağırlık dağılımı sayesinde, birbirine çok yakın aks yüklerine sahiptir. Bu tasarım yaklaşımı; araca gevşek zeminde dahi rahat hareket edebilme, yüksek hızlarda üstün yol tutuşu ve kısa frenleme mesafesi gibi kabiliyetleri kazandırmıştır. Merkezi teker şişirme sistemi, farklı arazi koşullarında sürücüye lastik basınçlarını otomatik olarak ayarlama imkânı verir.

PARS İZCİ 8x8, sahip olduğu hidropnömatik süspansiyon sistemi sayesinde farklı yol koşulları için sürüş yüksekliği ayarlanarak en iyi yol tutuşu sağlar. Tüm akslardan yönlendirilebilir direksiyon sistemi sayesinde, aracın tekerlerindeki kayma miktarı ve buna bağlı olarak teker aşınması en aza indirilmiş ve oldukça düşük bir dönüş yarıçapı değeri elde edilmiştir. 800 km’den fazla menzili olan PARS İZCİ 8x8, patlamaya ve delinmeye karşı zırh koruması altında bulunan yakıt tanklarına sahiptir. Tekerleklerin içine yerleştirilen katı diskler, patlak lastikle yol alabilme imkânı sağlamaktadır. Araçlarda acil bir durumda kendisini veya başka araçları kurtarmasına yarayacak bir kurtarma vinci sistemi bulunmaktadır.

Aracın ön kısmına konumlanan personel bölmesi yerleşimi, aracın önündeki çepeçevre balistik camlar sayesinde sürücü ve komutana panoramik bir görüş sağlamaktadır. Bu uygulama ile geniş yatay görüş açısı, yüksek sürüş güvenliği ve üstün durumsal farkındalık sağlamaktadır. Bunun yanı sıra bu camlar ısıtıcı sistemi ile donatılarak kış şartlarına da uyumlu hale getirilmiştir.

Aracın ön ve arkasına konumlandırılmış kameralar gece ve gündüz koşullarında sürücü ve komutana üstün görüş kabiliyeti kazandırmaktadır. Sürücünün çevresel farkındalığına ve sürüş hakimiyetine destek olmaktadır.

Araçta, kontrol panelleri, görüş sistemleri, kapı-kapaklar, personel koltukları, iç ve dış aydınlatma elemanları araç personelinin konforunu ve güvenliğini sağlayacak şekilde tasarlanmıştır.

PARS İZCİ 8x8 gövdesi, modüler tasarıma sahip zırh sistemleri sayesinde kullanıcı tarafından istenilen koruma seviyesine getirilebilmektedir. Gövde formu, karın altı yapısı, taban plakaları ve araç için özel geliştirilen mayın korumalı koltuklar, personeli yüksek seviye mayın tehdidine karşı koruyacak şekilde tasarlanmıştır. Araç alt sistemlerinin; özellikle yürüyen aksam ve güç aktarma parçalarının mayın korumalı gövdeye modüler olarak bağlanması, bakım ve değişim kolaylığı sağlamaktadır.

Yüksek yerlilik oranına sahip PARS İZCİ 8x8 Aracında, FNSS’nin kendi kaynakları ile tasarladığı ve geliştirdiği yerli dişli kutuları yer alırken, başta süspansiyon sistemi olmak üzere araçta bulunan birçok alt sistem yerli ve milli kaynaklar ile geliştirilmiştir. PARS İZCİ 8x8 koruma seviyesi ile hem personel taşıma hem de modern bir zırhlı muharebe aracında beklenen kabiliyetleri karşılayarak farklılığını ortaya koymaktadır.

Aranacak kelimeyi girin ve "enter" tuşuna basın.
Çıkmak için "esc" tuşuna basın.