Geleceğin teknolojileri; Yönlendirilmiş Enerji Silah Sistemi ve Hibrit Taşıyıcı Platformun bir araya gelmesi ile oluşan ALKA-KAPLAN IDEF’te ziyaretçilere sergilenecek.
Günümüzün modern savaş alanları, teknolojik yeniliklerin etkisiyle hızla evrim geçiriyor. Özellikle kara unsurları, tanklar ve zırhlı araçlar, giderek artan drone ve dolanan mühimmat tehditleriyle yeni bir meydan okumayla karşı karşıya kalmaktadır. Dronelar, taşıdıkları yükler ve uzun menzilleri sayesinde savaşın kurallarını yeniden yazarken, bu tehditlere karşı savunma sistemlerinin geliştirilmesi kaçınılmaz hale gelmektedir. Bu bağlamda, mekanize ve zırhlı birliklerin, operasyonlar sırasında etkin bir savunma gerçekleştirebilmesi için tanklar, zırhlı muharebe araçları ve diğer mekanize unsurlarla aynı hareket kabiliyetine sahip, mobil zırhlı anti-drone sistemlere ihtiyaç duyulmaya başlanmıştır. Bu kapsamda, ROKETSAN ve FNSS iş birliğinde, Sabit ve Döner Kanatlı Mini/Mikro İnsansız Hava Araçları (İHA) ile dolanan mühimmatları tespit ve imha, kabiliyetine sahip ALKA Yönlendirilmiş Enerji Silah Sistemi (ALKA YESS), KAPLAN HİBRİT aracına başarıyla entegre edilerek, yeni nesil mobil zırhlı anti-drone sistemi hayata geçirilmiştir.
ROKETSAN da geleceğin silah sistemlerinin temelini oluşturan Yönlendirilmiş Enerji Silah Sistemlerini; yapay zekâ destekli tespit/takip algoritmaları ve kullanıcı dostu ara yüzler ile en kısa sürede en yüksek etkiyi gösterecek şekilde yurt içerisinde yerli ve milli olarak geliştirerek güvenlik güçlerimizin envanterimize katmaya devam etmektedir.
FNSS, yeni nesil teknolojilerin zırhlı muharebe araçları için geliştirilmesi ve bu alanda sektörde öncü olunabilmesi doğrultusunda yeni nesil tahrik sistemleri, süspansiyon sistemi, dişli kutuları ve güç aktarma organlarının özgün olarak tasarlanması ve geliştirilmesi gibi çalışmalara her zaman büyük önem vermiş ve FNSS AR-GE Merkezinde yürüttüğü sürdürülebilir inovasyon çalışmaları ile önemli atılımlara imza atmıştır. Bu kapsamda; 2021 yılında çalışmalarına başlanan ve IDEF 2023’te teknolojik gösterim prototipi sergilenen KAPLAN HİBRİT Güç Grubu, FNSS ürün gamında yer alan ve gelecekte üretilmesi muhtemel paletli araç platformlarına ve modernizasyon ihtiyacı olan tüm paletli araç ailelerine entegre edilebilir, özgün bir hibrit güç grubu çözümü olarak geliştirilmektedir. Mobilite ve doğrulama testleri tamamlanan ve muharebe konfigürasyonunda, farklı görev ekipmanları ile operasyonel ihtiyaçları karşılamaya hazırlanan KAPLAN HİBRİT, IDEF 2025’te ROKETSAN tarafından geliştirilen sağlam bir tasarıma sahip çok yönlü, drone tehditlerine karşı en etkili yerli ve milli çözümlerden biri olan, ALKA Yönlendirilmiş Enerji Silah Sistemi (ALKA YESS) ile ROKETSAN standında bir araya geliyor.
KAPLAN HİBRİT harici iletilebilir güç ve artırılmış yakıt ekonomisi ile paletli bir araç için üstün arazi performansı sunmaktadır. Araç, düşük devirlerde yüksek tork üreten elektrik motorları ve yeni hibrit tahrik sistemi sayesinde diğer paletli platformlara oranla daha hızlı ivmelenme sağlamaktadır. Sağ ve sol paleti süren iki ayrı elektrikli sürüş sistemi, birer elektrik motoru ve iki oranlı dişli kutularından oluşan sistem, aracın yüksek hız, manevra ve arazi kabiliyetlerini daha da iyileştirecek şekilde tasarlanmıştır. Bu sayede muharebe sahasında gerekli manevralar daha hızlı bir şekilde yapılarak savaş alanında kritik avantaj sağlaması hedeflenmektedir.
ALKA YESS, asimetrik tehditlerin Elektromanyetik Karıştırma Silahı (EKS) ile engellenmesini (soft kill) ve Lazer Silahı (LS) ile tahrip edebilmesini (hard kill) sağlayan iki katmanlı çok yakın hibrit hava savunma sistemidir. ALKA ihtiyaca bağlı olarak kullanıcılarına sunduğu farklı sistem çözümleriyle; üzerinde kamera, patlayıcı gibi farkı yükler bulunan ve farklı güdüm çözümleri (oto-pilot, görüntü destekli seyrüsefer sistemleri gibi) kazandırılmış, karıştırmaya dayanıklı Sabit ve Döner Kanatlı Mini/Mikro İnsansız Hava Araçları (İHA), Dolanan Mühimmatlar ve Sürü İHA’lar gibi tehditlerin etkili menzilleri dışında durdurulmasını/imha edilmesini sağlar. ALKA YESS ayrıca meskûn mahallerde kullanılabilecek bombalı tuzakların, yol kenarlarına yerleştirilen El Yapımı Patlayıcı (EYP) düzeneklerinin ve patlamamış mühimmatların imha edilmesi/nötralizasyonu için de kullanılmaktadır.
Elektrikli sürüş sistemi için gerekli elektrik enerjisini sağlayan dizel jeneratör ünitesi FNSS tarafından tasarlanarak araca entegre edilmiştir. Dizel jeneratör ünitesi, ihtiyaç duyulan elektriği, en verimli olduğu hız-tork bölgelerinde çalışarak üretiyor. Yüksek kilovatlarda güç üreten ünite ile aracın mobilite gereksinimleri karşılanırken aynı zamanda ALKA gibi yeni nesil silahların ihtiyaç duyduğu yüksek voltaj seviyelerindeki elektriksel gücün sağlanmasını ilave bir enerji ünitesi taşınmadan mümkün hale geliyor. ALKA YESS asimetrik tehditlere karşı en maliyet etkin savunma sistemi olarak öne çıkmakta olup ROKETSAN tarafından ürün ve ürüne yönelik yeni ve ilerici alt teknolojilerin sürekli geliştirilmesi faaliyetine bir yandan devam edilmektedir. Ayrıca, söz konusu ilerici alt teknolojilerin geliştirilebilmesi için ülke çapında bir eko-sistem oluşturulması faaliyetlerine de devam edilmektedir. Tehdit önceliklendirmesi ve farklı yerleşim seçeneklerine göre çözümler (Sabit, Taşınabilir ve Mobil) sunabilen ALKLA YESS farklı lazer güç kaynakları, farklı sensör setleri (radar, elektro-optik sistem) ve farklı teknolojik çözümler (ALKA YESS, ALKA NEW) ile performans etkin bir yaklaşım sergilemekte olup farklı platformlara entegrasyon ile kullanıcılarına çok geniş kullanım imkânı sağlamaktadır.
Muharebe ve keşif senaryolarında aracın kullanılmasını sağlayan sessiz sürüş, uzatılmış sessiz izleme ve yüksek enerji ihtiyacına sahip yeni nesil silah sistemlerinin eklenebilme özellikleri, geleceğin teknolojisi ROKETSAN ALKA sistemi ile bir araya gelerek etkin bir Yönlendirilmiş Enerji Silah Sistemi Platformu haline gelmiştir.
Yüksek enerji gerektiren bir sistem için ayrıca bir jeneratör taşınmasına gerek bırakmayan sistem, aracın hareketinde kullanılan jeneratörün aynı zamanda silah sistemi ya da diğer görev ekipmanları için de kullanılabilmesini sağlıyor. Ayrıca gerekmediği durumlarda çalışmayan jeneratör ünitesi, bu özelliği ile KAPLAN HİBRİT’e %10’un üzerinde ilave menzile ulaşmasını mümkün hale getirmektedir.
KAPLAN HİBRİT Projesinde geliştirilen güç grubu mimarisi ve kullanılan alt sistemlerin tamamı, FNSS mühendisleri tarafından belirlenmiş veya tasarlanarak üretime sokulmuştur. Projede ilk etapta belirlenen ithal alt sistemler ise yerel çözüm ortakları ile seri üretimde devreye alınmak üzere geliştirilerek projelendirilmiştir. FNSS, bu proje ile aynı zamanda yurt dışına ciddi oranda bağımlı olunan ve üretici sayısının da sınırlı olduğu paletli araç transmisyonuna güvenilir bir alternatif çözüm üretilmesini de hedeflemiştir. Özgün olarak tasarlanarak geliştirilen çapraz tahrikli dişli kutusu gibi sistemleri ile FNSS bu sistemi geliştirebilecek teknolojik yetkinliğe sahip sayılı firmalar arasında yerini almıştır.
20 ton ağırlığa kadar olan paletli araçlar için geliştirilen bu çözüm, kullanıcı ihtiyacına göre yeni paletli araç üretim programlarına ve modernizasyon programlarına uyarlanabilmektedir. Çok yakın bir gelecekte farklı tonajlarda paletli araçlar için de yeniden boyutlandırılarak kullanılabilmesi hedeflenmektedir. Hibrit paletli araçlar için yapılan çalışmalara olan ilgi gün geçtikçe artarken, FNSS sürdüğü çalışmalar ile yurt içinde öncü konumunu sürdürürken, uluslararası pazarlarda da öncülüğünü devam ettirecektir.