HABERLER

8. FNSS Askeri Kara Araçları Plastik Model Yarışması

17.06.2015

FNSS sponsorluğunda bu yıl sekizincisi düzenlenecek olan Askeri Kara Araçları Plastik Model Yarışması, 6 Eylül 2015 günü tüm model severlere kapılarını bir kez daha açıyor.  Ölçekli plastik kara aracı modellerinin yanı sıra çeşitli figür modellerinin de yarıştığı bu organizasyon sadece modelcileri değil tüm hobi severleri Ankara-Gölbaşı’ndaki FNSS tesislerinde buluşturuyor. Yarışmaya Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden modelciler katılıyor, ayrıca Ankara’da oturan hobi severler de bu önemli etkinliği izleyebiliyor. Özellikle genç yaştaki yeni modelcilerin katılımının giderek arttığı bu etkinlik FNSS’nin toplumsal sorumluluk faaliyetlerine önemli bir katkı sağlıyor.

Çeşitli kategorilerde yüzlerce araç ve figür modelinin yarıştığı bu organizasyonu dünyadaki örneklerinden ayıran en büyük özelliği, askeri kara aracı üretilen bir tesiste düzenleniyor olması. Böylece katılımcılar ve ziyaretçiler, FNSS tarafından üretilen araçların gösterisini izliyor, onları yakından inceliyor ve yetkililerden bilgi alabiliyor. Askeri kara araçlarına meraklı modelciler ve meraklılar çok önemli olan bu deneyimi, FNSS Türk modelcilerine sunuyor.

Gelenekselleşen bu yarışma da sergiyi gezen modelci ve meraklılar, ödül töreninin ardından deneyimli modelciler tarafından yapılan model çalıştaylarını ilgiyle izliyor ve burada farklı teknikleri uygulamalı olarak öğrenme fırsatını buluyorlar.

Bu yarışma aynı zamanda, Jüri üyeleriyle bir araya gelerek yarışma hakkında yapılan genel değerlendirme toplantısında; yarışmaya katılan modellerin durumu, yapılan hatalar, tekniklerin uygulanması ve bir sonraki yarışmadan beklentiler gibi konularda karşılıklı fikir alışverişi yapılarak Türk modelcilerinin kendilerini geliştirebileceği önemli bir platform ortam özelliğini de taşıyor.

YARIŞMA ŞARTNAMESİ

1.1. KATEGORİ I
1914 - 1945 arası Dünya Savaşları Askeri Kara Araçları (Kod: 1K)
1914 ile 1945 yılları arasında dünyanın herhangi bir bölgesinde görev yapmış tüm askeri kara araçları kapsar. Bu kategoriye her ölçekteki, hazır olarak satılan, plastik / reçine (rezin) /metal gibi temel malzemelerle üretilmiş, her türlü detay setiyle detaylandırılmış maketler katılabilir. Referans olarak maket yapım kılavuzunu göstermek şart değildir. Maketler üzerinde her türlü figür kullanılabilir. Ancak kullanılan figürler değerlendirmeye alınmayacak, tüm değerlendirme sadece araç üzerinden yapılacaktır.
Yarışmaya katılacak araçlar için zemin şartı bulunmamaktadır. Kullanılacak zeminler değerlendirmeye tabi tutulmayacaktır. Jüri tarafından gerek duyulursa ustalar kategorisi eklenebilir.

1.2. KATEGORİ II
1945'den günümüze Askeri Kara Araçları (Kod: 2K)
1945'den günümüze arasında dünyanın herhangi bir bölgesinde görev yapmış tüm askeri kara araçları kapsar.Bu kategoriye her ölçekteki, hazır olarak satılan, plastik / reçine (rezin) /metal gibi temel malzemelerle üretilmiş, her türlü detay setiyle detaylandırılmış maketler katılabilir. Referans olarak maket yapım kılavuzunu göstermek şart değildir.Maketler üzerinde her türlü figür kullanılabilir. Ancak kullanılan figürler değerlendirmeye alınmayacak, tüm değerlendirme sadece araç üzerinden yapılacaktır.Yarışmaya katılacak araçlar için zemin şartı bulunmamaktadır. Kullanılacak zeminler değerlendirmeye tabi tutulmayacaktır. Jüri tarafından gerek duyulursa ustalar kategorisi eklenebilir.

1.3. KATEGORİ III
Askeri Figürler (Kod: 3K)
Yarışmaya tüm tarihsel dönemlere ve milletlere ait plastik, resin ve metal gibi temel malzemelerden üretilmiş, 1/35 ve üzeri ölçeklerdeki askeri figürler katılabilir. Büstler, fantastik ve sci-fi figürleri sergilenebilir ancak değerlendirme dışıdır. Figür sunumu birden fazla figür içermemelidir ancak çocuk veya hayvan gibi tamamlayıcı figürler eklenebilir ve değerlendirmeye dahildir. Figürlerin sunumunda zemin şartı bulunmamaktadır. Ancak figür sunumunu zenginleştiren zeminler 6x6 (cm) boyutlarını aşmamak koşuluyla değerlendirmeye tabi tutulur.Referans olarak yapım veya boyama kılavuzu göstermek şart değildir. Değerlendirme temel yapım, detaylar, boyama ve bitirme, sunum gibi kriterler üzerinden yapılır.

1.4. KATEGORİ IV
Fantezi Figürler (Kod: 4K)
Yarışmaya fantezi figürlere ait plastik, resin ve metal gibi temel malzemelerden üretilmiş, her ölçekteki fantezi figürler katılabilir. Figür sunumu birden fazla figür içermemelidir ancak çocuk veya hayvan gibi tamamlayıcı figürler eklenebilir ve değerlendirmeye dahildir. Figürlerin sunumunda zemin şartı bulunmamaktadır. Ancak figür sunumunu zenginleştiren zeminler 6x6 (cm) boyutlarını aşmamak koşuluyla değerlendirmeye tabi tutulur.Referans olarak yapım veya boyama kılavuzu göstermek şart değildir. Değerlendirme temel yapım, detaylar, boyama ve bitirme, sunum gibi kriterler üzerinden yapılır.

1.5. KATEGORİ V
Ölçekli Canlandırma (Diorama) (Kod: 5K)
1914 yılı ile günümüz arasında dünyanın herhangi bir bölgesinde herhangi bir bölgesine ait . Bu canlandırmalarda en az bir adet zırhlı veya zırhsız askeri kara aracının yer alması esastır. Bu kategoriye zemini el yapımı veya hazır olarak satılan, her türlü malzeme kullanılarak üretilmiş, bütün ölçeklerdeki canlandırmalar katılabilir. Canlandırma üzerinde askeri araçla birlikte mevcut olabilecek her türlü; figür,ekipman, silah, bina, bitki,hayvan, yüzey şekilleri ve jeolojik yapılar gibi, unsurlar değerlendirmeye alınacaktır.15x15(cm)' den küçük, sadece düz zemin kullanılmış. Bina, doğa veya yer şekili gibi unsurların en az birini ihtiva etmeyen. 2 veya daha az figür kullanışmış, canlandırmalar bu kategoriye dahil edilmeyecek ve üzerinde yer alan araç esas alınarak, uygun kategoriye yarışma kurulu tarafından kaydırılacaktır.
Genel değerlendirme kriterlerine ilave olarak, bu kategorinin değerlendirme kriterlerine aşağıda yer alan maddeler ilave edilmiştir:
- Konu ve kurgu
- Zaman ve mekanda gerçekçilik
- Yaratıcı malzeme kullanımı
- Sabitleme

1.5. KATEGORİ VI
Yetmişiki Ölçek (Kod: 6K)
1914'den günümüze arasında dünyanın herhangi bir bölgesinde görev yapmış tüm askeri kara araçları kapsar.Bu kategoriye 72 ölçekteki, hazır olarak satılan, plastik / reçine (rezin) /metal gibi temel malzemelerle üretilmiş, her türlü detay setiyle detaylandırılmış maketler katılabilir. Referans olarak maket yapım kılavuzunu göstermek şart değildir.Maketler üzerinde her türlü figür kullanılabilir. Ancak kullanılan figürler değerlendirmeye alınmayacak, tüm değerlendirme sadece araç üzerinden yapılacaktır.Yarışmaya katılacak araçlar için zemin şartı bulunmamaktadır. Kullanılacak zeminler değerlendirmeye tabi tutulmayacaktır. Jüri tarafından gerek duyulursa ustalar kategorisi eklenebilir.

2. KURALLAR
2.1. Daha önceki "Askeri Kara Araçları Plastik Maket Yarışmaları'nda" ödül alan maketler bu yarışmaya katılamazlar. Ancak, daha önce bu yarışmada ödül alan maketler, sergi bölümünde sergilenebilir.

2.2. Jüri üyeleri, emin olmadıkları durumlarda yarışmacılardan referans isteyebilirler.

2.3. Yarışma kurulu, yarışmacının, eserini yanlış kategori grubuna yerleştirdiğini tespit etmesi halinde, bu eseri doğru kategoriye kaydırma ve katılım durumuna göre, yarışma kategorilerini bölme veya birleştirme hakkına sahiptir.

2.4. Maketçiler aynı anda bütün kategorilerde yarışmaya katılabilirler. Ancak birden fazla kategoride yarışmaya katılan maketçilerin, katıldığı kategorideki en yüksek dereceyi alan maketi ödüllendirilecektir. Diğer maket/maketleri ise değerlendirme dışında brakılacaktır. Bu sayede potansiyele sahip, diğer modelcilere de dereceye girme olanağı sağlanmış olacaktır.

2.5. FNSS bu yarışma ve modellerle ilgili yapacağı yazılı ve görsel yayınlar, sergilemeler için eser sahiplerine ayrıca bir ödemede bulunmaz.

2.6. Yarışmacılar ve ziyaretçiler FNSS tesislerine giriş-çıkış ve ziyaretçi kurallarına uymakla mükelleftirler.

2.7. Yarışmacılar; yarışma koşullarını, şartname hükümlerini ve jüri kararlarını aynen kabul ederler.

3. YARIŞMANIN YERİ
FNSS
Oğulbey Mahallesi, Oğulbey Küme Evleri 441/A, B 06830 Gölbaşı,ANKARA

4. MODELLERİN TESLİM SÜRESİ ve YERİ
Yarışma Alanı:
05 EYLÜL 2015 Cumartesi günü saat 09:00-13.30'a kadar.(Yarışmaya katılmak istemeyen modelciler, modellerini sergi bölümünde yarışma dışı olarak sergileyebilirler.)

5. YARIŞMA TARİHİ
Yarışmaya katılan modellerin değerlendirilmesi:
05 EYLÜL 2015 Cumartesi günü 13.30'dan sonra,

Ödül töreni ve sergi:
06 EYLÜL 2015 Pazar günü saat 13.00'da

6. MODELLERİN GERİ ALINMASI
Yarışmada ödüle hak kazanan tüm modeller 06 EYLÜL 2015 tarihinde saat 15:00'dan itibaren modellerini yarışma alanından teslim alabilirler.

7. YARIŞMA SONUÇLARININ İLANI
06 EYLÜL 2015 tarihinde düzenlenecek olan ödül töreninde açıklanacak olan yarışma sonuçları, 07 EYLÜL 2015'de; https://www.plasticbattle.com ve www.fnss.com.tr internet sitelerinden yayınlanacaktır.
Daha fazla bilgi için.
bilgi@plasticbattle.com

Aranacak kelimeyi girin ve "enter" tuşuna basın.
Çıkmak için "esc" tuşuna basın.