HABERLER

PARS IV 8x8 Yeni Nesil Tekerlekli Zırhlı Araç Göreve Hazır

18.08.2021

Yüksek Mobilite ve Balistik Korumanın, Kullanıcı Ergonomisi İle Buluştuğu PARS IV 8x8 Yeni Nesil Tekerlekli Zırhlı Araç Göreve Hazır

FNSS, PARS IV 8x8 Yeni Nesil Tekerlekli Zırhlı Araç tasarım çalışmalarına 2019 yılında, Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yürütülmekte olan Yeni Nesil Araçlar Projesi kapsamında, Kara Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçlarını değerlendirilecek şekilde başladı. Günümüz ihtiyaçlarına göre evrilen teknik özellikler ve farklı müttefik dünya ordularından gelen talepler de göz önünde bulundurularak, FNSS öz kaynakları ile tasarlanarak üretimine başlanan ve verifikasyon çalışmaları devam eden araç IDEF 2021’de sergilendi.

PARS araç ailesi, 2000’li yılların başlarından beri farklı muharebe ortamlarına uyum sağlamak adına yenilenerek, sürekli gelişen teknolojileri barındırmak ve sahadaki kullanıcısına taktik avantajlar sunmak üzere güncelleniyor. PARS araç ailesinin en son üyesi PARS IV 8x8 Yeni Nesil Tekerlekli Zırhlı Araç da, bu çerçevede konvansiyonel harp unsurlarını gözeterek, asimetrik tehditlerin söz konusu olduğu günümüz hibrit harp koşullarına uyum sağlayacak şekilde geliştirildi.

Tasarımı ve geliştirme çalışmaları FNSS mühendisleri tarafından gerçekleştirilen PARS IV 8x8 prototip aracının seri üretiminde çok yüksek yerlilik oranı hedeflenmiştir. PARS IV 8x8’in, sahada, operasyonel kabiliyetleri belirleyen unsurlar olan; koruma, ateş gücü, hareket kabiliyeti ve elektronik altyapı sistemleri, güncel koşullara uyarlandı. Sahip olduğu modüler yapısı sayesinde, PARS IV 8x8, muharebe, keşif, komuta kontrol aracı ve personel taşıyıcı araç olarak görev yapabilecek, kurtarma ve onarım görevlerini gerçekleştirebilecek farklı varyantları üretilebilecek şekilde tasarlandı.

Modüler olarak tasarlanmış zırh sistemi, özel gövde tasarımı sayesinde kendi sınıfındaki en yüksek balistik, mayın ve EYP korumasına sahip araçta ihtiyaç duyulması durumunda balistik koruma seviyeleri artırılabiliyor. Her türlü yol ve iklim koşulunda, gece ve gündüz görev yapabilen PARS IV 8x8’in önünde bulunan iki kişilik sürücü kabini, 180 dereceden fazla görüş alanı ve zırh altında yüksek seviyede sürüş güvenliği sağlıyor. Aracın önünde bulunan panoramik periskoplar, ayrıca önünde ve arkasında bulunan sürüş kameraları ve termal kameralar sürücüye ve komutana daha geniş bir görüş alanı sağlıyor. Bu sayede her türlü görevin zırh koruması altında, kapak açmadan güvenle icra edilmesi mümkün oluyor. Güç grubu, her türlü zorlu koşulda gerekli manevraları desteklemek üzere tasarlanana PARS IV 8x8’in üstün hareket kabiliyeti, sahip olduğu dengeli yük dağılımı ve tam bağımsız yükseklik ayarlı hidropnömatik süspansiyonla destekleniyor. Tüm tekerlerden dönüşlü direksiyon sistemi sayesinde boyu kadar yarıçapta dönme özelliğine sahip olan araç bu sayede meskun mahallerde kolayca manevra yapabiliyor.

Önümüzdeki dönemde SSB ve KKK tarafından gerçekleştirilecek test ve değerlendirme sürecine hazırlanan araç, kağıt üzerinde değerlendirilmesinin yanısıra, Türkiye’de ilk defa projeye aday firmaların araçlarının yarıştırılacağı balistik, mayın-EYP ve hareket kabiliyeti testlerine tabi tutulacak. Kara Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçları ve farklı müttefik ordulardan gelen talepler de
değerlendirilerek üretimine başlanan PARS IV 8x8 Yeni Nesil Tekerlekli Araç, PARS ailesinin yüksek mobilite kabiliyetleriyle harmanlanmış, her türlü çevresel koşula ayak uydurup farklı tehditleri kısa sürede yok etme kapasitesi ile ailesinin en güvenli aracı olarak göreve hazır.

Aranacak kelimeyi girin ve "enter" tuşuna basın.
Çıkmak için "esc" tuşuna basın.