HABERLER

FNSS, PARS 4x4 ile Sınıfının Standartlarını Belirliyor

26.04.2019

PARS 4x4 STA, her türlü arazi şartında, ateş gücü, sürati ve yüksek manevra kabiliyetiyle düşmana ait tankları ve diğer zırhlı unsurları uzak mesafeden imha edebilecek ve kısa sürede mevzi değiştirerek ikinci hedefi ateş altına alabilecek yeteneklere sahip olarak geliştirildi. FNSS, tecrübesi ve yenilikçi yaklaşımları ile bu zorlu gereksinimleri bir arada karşılayacak, çok özel bir amfibi araç ortaya çıkardı.

PARS 4x4 STA’nın en dikkat çeken özelliği, güç grubunun aracın arka tarafında yer alması. Bu yerleşim, soğutma ızgarası ve egzozunun da üst bölümde bulunması ile PARS 4x4’e, hiçbir hazırlık yapmadan suya giriş imkânı ve dolayısıyla sınıfının en üstün amfibi kabiliyetini kazandırıyor. Ayrıca PARS 4x4’ün, daha yüksek sürat ile manevra yapabilmesine de imkân sağlıyor. Sadece güç grubu arkada bulunan bir aracın sahip olabileceği tüm bu özellikler, aracın, atış yaptıktan sonra bulunduğu konumunu terk edip, tehlikeli bölgeden hızlıca uzaklaşabilmesi için çok kritik kabiliyetleri sağlıyor.

PARS 4x4 STA’nın öne çıkan diğer özellikleri şöyle sıralanıyor:

  • Hareket Kabiliyeti: PARS 4x4’ün aks ve direksiyon sistemi, aracın dönüş yarıçapını küçültebilmek için özel olarak tasarlandı. Uzun süspansiyon hareket mesafesi de aracın arazi performansını arttırıyor. Amfibi bir araç olan PARS 4x4, bu özelliği için, balistik ya da mayın korumasından da feragat etmiyor.
  • Durumsal Farkındalık: Güç grubunun arkada olması, sürücü mahalline, geniş bir görüş açısı kazandırıyor. Aracın ön ve arka kısımlarında, sürücüye ilave görüş sağlayan kamera sistemi de bulunuyor.
  • Beka Kabiliyeti: PARS 4x4, yüksek balistik ve mayın koruma seviyelerini sağlayacak şekilde tasarlandı. Araçta, ağırlık optimizasyonu için, özel zırh malzemeleri kullanılıyor. Güç grubunun arkada olması, aracın termal izini de azaltıyor.
  • Silah Sistemi: PARS 4x4, yine FNSS tarafından tasarlanan Uzaktan Komutalı Tanksavar Kulesi ile teçhiz edilmiş durumda. Balistik korumaya da sahip olan kulede, 2 adet atışa hazır tanksavar füzesi ve 1 adet 7,62 mm makineli tüfek bulunuyor. FNSS, Uzaktan Komutalı Tanksavar Kulesi ile KORNET ve OMTAS füzeleriyle tasarım doğrulama atışlarını başarıyla gerçekleştirdi.

Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yürütülen Silah Taşıyıcı Araçlar (STA) projesi kapsamında geliştirilen PARS 4x4’ün, kalifikasyon testlerinin tamamlanmasının ardından seri üretim çalışmalarının başlaması ve STA projesi kapsamındaki tüm teslimatların, 2021 yılında tamamlanması planlanıyor.

FNSS Genel Müdürü ve CEO’su K. Nail Kurt, PARS 4x4’ün, tanksavar araçlarında yeni bir dönem başlatacağını vurguluyor: “FNSS, hem dünyadaki gelişmeleri hem de kullanıcıların ihtiyaçlarını yakından takip ediyor. Bu çalışmalarımızın bir sonucu olan PARS 4x4 konseptini, ilk olarak IDEF 2015’te sergilemiştik. Kullanıcımızla sözleşmemizi imzalamamızın ardından, bu konsepti, 18 ay içinde, sıfırdan, tanksavar kulesi ile birlikte kalifikasyon testlerine girmeye hazır hale getirdik. Bu süreçte, dünyada eşi olmayan bir aracı ortaya koyduk. PARS 4x4, FNSS’nin mühendislik gücünün ve terzi usulü çalışma kabiliyetinin bir başka kanıtı oldu. Envantere girmesi ile PARS 4x4’ün, başta Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı; devamında ise dost ve müttefik ülkeler için, denklemleri değiştiren bir güç çarpanı olacağından eminiz.”

Aranacak kelimeyi girin ve "enter" tuşuna basın.
Çıkmak için "esc" tuşuna basın.